Husägare lär sig vikten av oberoende takbesiktning vid möte med potentiellt kostsam reparation.

Det var en tisdag morgon, just efter jag hade avnjutit min andra kopp kaffe och bläddrat igenom tidningen, när det plötsligt knackade på dörren. Jag gick till dörren, fortfarande lite sänkt av den tidiga timmen, och öppnade den för att möta en främmande man.

"Hej! Jag representerar xx. Vi är i området och erbjuder gratis takbesiktning. Har du någonsin haft ditt tak besiktigat?" sa han, hans leende lika bred som den logotypprydda tröjan han bar.

Jag var tveksam, men med tanke på att mitt hus var gammalt och jag aldrig riktigt hade tänkt på takets skick, såg jag ingen skada i att låta honom göra en snabb inspektion. Jag visade honom till vinden och lät honom ensam för att göra sitt jobb.

Efter cirka 10 minuter hörde jag hans steg som kom ner från vinden. Hans tidigare entusiastiska leende var nu bytt mot en bekymrad grimas. Han visade bilder på min vind som visade stora skador på taket, skador som jag inte hade varit medveten om tidigare.

"Det ser inte bra ut," sa han och skakade på huvudet. "Du har omfattande vattenskador och flera ställen där taket har börjat ruttna. Detta kommer att kräva en omfattande reparation." Hans röst var allvarlig, men jag kunde inte hjälpa att notera en viss tillfredsställelse i hans tonfall.

Hur mycket skulle det kosta, frågade jag, med en växande känsla av oro. Han drog snabbt fram en kalkylator, knappade in några siffror, och presenterade mig med en muntlig offert på flera hundra tusen kronor.

I stället för att instämma direkt, lade jag märke till en klok rådgivning jag fått tidigare. "Tack för din tid," sa jag till mannen. "Jag tror dock att det skulle vara bäst att få en oberoende bedömning av detta."

Mannen verkade lite förvånad, men nickade och lämnade mitt hem. Omedelbart ringde jag upp mitt barnbarn som sökte upp en oberoende takbesiktningsfirma, Besiktningshuset ett företag med ett gott rykte fick jag tips om. Jag bokade en tid för att de skulle komma och inspektera mitt tak, förhoppningsvis med en mer opartisk bedömning.

Efter att ha sett hur snabbt den första mannen hade hoppats på chansen att "reparera" mitt tak, kände jag mig mycket mer säker på mitt beslut att söka en andra åsikt. I slutändan visade det sig vara rätt drag, eftersom Besiktningshusets rapport var mycket mindre dyster och deras uppskattade reparationskostnader låg långt under den ursprungliga offerten.

Det var en värdefull läxa i vikten av att alltid ifrågasätta och söka oberoende råd när man står inför potentiellt kostsamma hemreparationer.