• 077 66 50 200
  • Mån - Fre 8.00 - 17.00
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyheter

Sedan den 1 juli 2021 finns ett krav för bostadsrättsföreningar att införa Individuell Mätning och Debitering, IMD, för värme och tappvatten. Karin Lindström som är konsult för hållbara energisystem och hållbara städer på Anthesis Group menar dock att mer måste till för att vi ska kunna minska energianvändningen.

Enligt Energimyndigheten använder svenskarna mellan 16–37 m³ vatten per person och år vilket innebär att det är stora skillnader i vattenanvändningen mellan hushållen. Det finns dock inga studier som visar att vissa grupper använder mer och andra mindre vatten. Snarare handlar det om vårt beteende och vilken utrustning som finns i lägenheten. 

I samband med att Sverige gick med i EU infördes individuell mätning av el, något som infördes utan något större motstånd. Mätning av vatten och värme blev dock inte ett krav i Sverige förrän den 1 juli 2021, trots påtryckningar från EU. Anledningen till det ligger enligt Karin långt tillbaka i tiden när en acceptabel bostad med värme och vatten var en del av Folkhemsbyggandet. Sedan dess har traditionen varit att värme och vatten ska ingå i våra hyror och avgifter. 

“Det är så vi ser på våra bostäder, att allt ska ingå. Det är All inclusive.” 
Karin Lindström, Anthesis Group

I övriga Europa finns inte samma tradition. I stället för centralvärme kan varje lägenhet ha ett eget system med till exempel gaspanna för värme och vatten. Där är energifattigdom ett utbrett problem, det vill säga att människor inte har råd att värma upp sina bostäder. 

När kravet på IMD infördes i Sverige var det med förbehållet att det enbart skulle gälla nyproduktion samt för de fastigheter som har den allra sämsta energiprestandan. I praktiken innebär det att dessa fastighetsägare ska installera ett system för mätning och debitera varje hushåll efter användning av värme och vatten, precis som med el. Fastighetsägaren kan dock välja att istället energieffektivisera fastigheten - då gäller inte kravet på mätning. 

Det viktigaste målet med IMD är att minska energianvändningen. Enligt en undersökning som Karin gjort blir dock kostnadsbesparingarna med IMD enbart mellan 30–50 kr per lägenhet vilket inte är ett tillräckligt stort incitament för att förändra beteendet och minska energianvändningen. Istället anser Karin att en kombination av IMD och andra energieffektiviserande åtgärder måste till. Ett exempel är att byta till snålspolande armaturer vilket direkt minskar användningen till hälften, utan att det märks någon skillnad. I bostadsrättsföreningar där varje medlem själv får välja kranar kan styrelsen köpa in munstycken som sätts på kranen som till viss del minskar användningen.

“Jag tror att vi kommer få se en förändring i hur vi ser på mätning av vatten och värme.”
Karin Lindström, Anthesis Group

Karins råd vid införande av IMD i bostadsrättsförening

Ge tydlig information till medlemmarna om syftet.

Informera om prissättningen.

Börja med att enbart mäta och visa resultaten för medlemmarna så att de ser skillnaden. 

Komplettera IMD med snålspolande armaturer. 

Dela ut gratis snålspolande munstycken. 

Text Linda Svedin https://brf-nytt.se

Besiktningshuset expanderar ytterligare och förstärker Bromma i Stockholm med Besiktningsman Anlitad Besiktningsman Jerry Söderqvist.

Nu söker vi besiktningsmän, internutbildning, framtidsjobb

Om jobbet

Kravprofil:

Vi söker dig som är utbildad byggnadsingenjör eller motsvarande och som tidigare har arbetat med överlåtelsebesiktningar, entreprenadbesiktningar och energibesiktningar. Erfarenhet av fuktproblem i fastigheter är meriterande. Du bör minst ha behörighetsklass Normal för enkla byggnader i din energicertifiering. Du bör ha genomgått SBR utbildning inom överlåtelsebesiktning eller entreprenadbesiktning.

Annonstext:

Svenska Besiktningshuset Intressenter AB är ett marknadsledande företag med inriktning på överlåtelsebesiktningar, entreprenadbesiktningar fuktskadeutredningar och entreprenadtvister.

Besiktningshuset expanderar och vi söker nu byggnadstekniskt kunniga besiktningsmän som även är certifierade energiexperter eller som har behörighet för att bli detta för att förstärka vårt team av besiktningsmän i Stockholm. Vi levererar överlåtelsebesiktningar samt entreprenadbesiktningar i hela Sverige.

Vi söker dig som är utbildad byggnadsingenjör eller motsvarande och som tidigare har arbetat med överlåtelsebesiktningar, entreprenadbesiktningar och energibesiktningar.

Erfarenhet av fuktproblem i fastigheter är meriterande. Du bör minst ha behörighetsklass Normal för enkla byggnader i din energicertifiering. Du bör ha genomgått SBR utbildning inom överlåtelsebesiktning eller entreprenadbesiktning.

Du som söker tjänsten är en lagspelare med hög servicekänsla som förstår vikten av att leverera ditt arbete på utlovad tid.

I arbetsuppgifterna ingår att besiktiga villor och bostadsrätter, men även flerbostadshus och kommersiella fastigheter. Arbetet kräver mycket god kännedom om byggnaders tekniska egenskaper. Vidare bör du i rollen som besiktningsman ha lätt för att kommunicera med människor i olika situationer och inte vara främmande för att lösa problem. Tjänsten innebär mycket självständigt arbete ute hos kund och vi söker endast dig som är noggrann och engagerad i ditt arbete. I högsäsonger kräver tjänsten periodvis ett högt tempo.

Våra kunder är fastighetsmäklare, husköpare, byggherrar och jurister vilket ställer höga krav på service, flexibilitet och kundfokus.

Villkor

Start: Efter överenskommelse
Ort: Stor-Stockholm
Arbetstid: Heltid, dagtid
Lön: Efter överenskommelse

Bifoga betyg, CV och referenser med din ansökan.

Urval och intervjuer sker löpande. Ansökan sker till Carl-Jonas Nordensved Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vår populära tilläggstjänst fuktindikering våtrum ingår nu gratis i alla våra överlåtelsebesiktningar.

Tjänsten har tidigare kostat 1950:- i samband med överlåtelsebesiktning. Separat kostar den 4500:-

Överlåtelsebesiktning, Fuktindikering våtrum, Underhållsplan, Entreprenadbesiktning, Skadeutredning, Energideklaration, Inomhusmiljötest, Lägenhetsbesiktning, Fukt. och riskkonstruktionskontroll, Mögelhund, Värmekamera, Radonsanering radonmätning, Installationskontroll.
Wallindicator - enstegsputsad fasad Priskalkyl