Krav på IMD för bostadsrättsföreningar

Sedan den 1 juli 2021 finns ett krav för bostadsrättsföreningar att införa Individuell Mätning och Debitering, IMD, för värme och tappvatten. Karin Lindström som är konsult för hållbara energisystem och hållbara städer på Anthesis Group menar dock att mer måste till för att vi ska kunna minska energianvändningen.

Enligt Energimyndigheten använder svenskarna mellan 16–37 m³ vatten per person och år vilket innebär att det är stora skillnader i vattenanvändningen mellan hushållen. Det finns dock inga studier som visar att vissa grupper använder mer och andra mindre vatten. Snarare handlar det om vårt beteende och vilken utrustning som finns i lägenheten. 

I samband med att Sverige gick med i EU infördes individuell mätning av el, något som infördes utan något större motstånd. Mätning av vatten och värme blev dock inte ett krav i Sverige förrän den 1 juli 2021, trots påtryckningar från EU. Anledningen till det ligger enligt Karin långt tillbaka i tiden när en acceptabel bostad med värme och vatten var en del av Folkhemsbyggandet. Sedan dess har traditionen varit att värme och vatten ska ingå i våra hyror och avgifter. 

“Det är så vi ser på våra bostäder, att allt ska ingå. Det är All inclusive.” 
Karin Lindström, Anthesis Group

I övriga Europa finns inte samma tradition. I stället för centralvärme kan varje lägenhet ha ett eget system med till exempel gaspanna för värme och vatten. Där är energifattigdom ett utbrett problem, det vill säga att människor inte har råd att värma upp sina bostäder. 

När kravet på IMD infördes i Sverige var det med förbehållet att det enbart skulle gälla nyproduktion samt för de fastigheter som har den allra sämsta energiprestandan. I praktiken innebär det att dessa fastighetsägare ska installera ett system för mätning och debitera varje hushåll efter användning av värme och vatten, precis som med el. Fastighetsägaren kan dock välja att istället energieffektivisera fastigheten - då gäller inte kravet på mätning. 

Det viktigaste målet med IMD är att minska energianvändningen. Enligt en undersökning som Karin gjort blir dock kostnadsbesparingarna med IMD enbart mellan 30–50 kr per lägenhet vilket inte är ett tillräckligt stort incitament för att förändra beteendet och minska energianvändningen. Istället anser Karin att en kombination av IMD och andra energieffektiviserande åtgärder måste till. Ett exempel är att byta till snålspolande armaturer vilket direkt minskar användningen till hälften, utan att det märks någon skillnad. I bostadsrättsföreningar där varje medlem själv får välja kranar kan styrelsen köpa in munstycken som sätts på kranen som till viss del minskar användningen.

“Jag tror att vi kommer få se en förändring i hur vi ser på mätning av vatten och värme.”
Karin Lindström, Anthesis Group

Karins råd vid införande av IMD i bostadsrättsförening

Ge tydlig information till medlemmarna om syftet.

Informera om prissättningen.

Börja med att enbart mäta och visa resultaten för medlemmarna så att de ser skillnaden. 

Komplettera IMD med snålspolande armaturer. 

Dela ut gratis snålspolande munstycken. 

Text Linda Svedin https://brf-nytt.se