• 077 66 50 200
  • Mån - Fre 8.00 - 17.00
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Snö på taket

Snö på taket

Snötäckta landskap gör att många köper hus som är ofullständigt besiktigade. "Det är en risk att köpa hus på vintern när det är mycket snö", säger Helena Olofsson som är bostadsexpert på Konsumentverket. Hela Sverige är täckt av snö. För den som går i husköpartankar innebär det stora risker då luckorna i besiktningsprotokollen är många. Det kan handla om tak, grund och paneler som lämnas helt eller delvis obesiktigade. 


"När jag var i Gävle nyligen var det 130 centimeter snö upp på väggen", exemplifierar Carl-Jonas Nordensved som är överlåtelsebesiktningsman på Svenska Besiktningshuset.

Oberoende av väder och säsong är köparens undersökningsplikt vid en överlåtelse emellertid densamma och ett fel dolt av snö är inte ett dolt fel. 

Carl-Jonas Nordensved menar att man får använda sitt förnuft som köpare och i många fall kan man förvänta sig att det finns reparationsbehov.

"Är det ett hus från 1960-talet och allt är i original kan man förvänta sig att det finns takläckage. Eller om panelen är 60 år gammal och det ligger snö kan man förvänta sig rötskador."

I andra fall när osäkerheten känns mer svår att leva kan man som köpare försöka begära en tilläggsbesiktning i köpeavtalet när snön har smält bort, enligt Carl-Jonas Nordensved. Men han tror inte att snöklausuler är särskilt vanliga.

"Nej, jag tror inte att mäklarna gillar att man förhalar en affärsprocess så länge", säger han. 

Om det blir någon sådan klausul och hur den kommer att se ut är då föremål för förhandling, konstaterar en mäklare i Stockholmsområdet. En klausul kan ge rätt till allt från avdrag på priset, till att säljaren tar kostnaden för en eventuell reparation eller ytterst till en möjlighet för säljaren att häva köpet om okända fel kommer i dagen vid snösmältningen.

"Det är ju inte så roligt. Varken för mäklare, säljare eller köpare", säger mäklaren. 

Trots att Daniel Johansson som driver Fastighetsbyrån i Luleå är van vid snö så har han under sina sex år som mäklare aldrig varit med om att köparen ställt krav på någon snöklausul i köpekontraktet. 

"Personligen har jag inte skrivit en sådan klausul någonsin", säger han. 

Helena Olofsson som är bostadsexpert på Konsumentverket anser emellertid inte att en klausul om tilläggsbesiktning är en optimal lösning. 

"Det är en stor grogrund för tvister", säger hon. 

I stället råder hon husköpare att vara extra frågvisa. 

"Jag tycker att man ska ställa mycket frågor och få köparen att berätta om de delar som är snötäckta", säger hon och påpekar att det inte är någon nackdel om det säljaren berättar också dokumenteras skriftligen. 

"Då skulle man kunna gå på säljaren om det skulle visa sig inte stämma", fortsätter hon.

Enligt en uppskattning från Mäklarstatistik såldes det förra vintern knappt 10.000 villor. Det motsvarar 17 procent av alla överlåtelser. 

Linda Örnh Dagens Industri

Överlåtelsebesiktning, Fuktindikering våtrum, Underhållsplan, Entreprenadbesiktning, Skadeutredning, Energideklaration, Inomhusmiljötest, Lägenhetsbesiktning, Fukt. och riskkonstruktionskontroll, Mögelhund, Värmekamera, Radonsanering radonmätning, Installationskontroll.
Wallindicator - enstegsputsad fasad Priskalkyl